2020 yılı Bilge Tonyukuk Abidesinin Dikilişinin 1300.Yıldönümü. UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümü. Kut’lu Olsun. İlk yazarımız Bilge Tonyukuk’a atfen 2020 yılından başlayarak TÜRK KANONU serisini başlatıyoruz.
Toplum ve Devlet Felsefemiz açısından, kendimiz ile özdeşleşen referanslar bir Türk Kanonu teşkil etmektedir.
- Bilge Tonyukuk Yazıtı
- Orhun Yazıtları: Bilge Kağan Yazıtı, Kültigin Yazıtı
- Yusuf Has Hacip: Kutadgu Bilig
- Kemal Atatürk: NUTUK ve Bütün Eserleri (30 cilt)
Hun Türkü Oğuz Kağan’ın vizyonu bin yıl sonra Göktürklerin efsane sacayağı tarafından ilk yazılı belgelerini de üretmiş ve bu taş anıtlar kanonlarımız, yani temel eserlerimiz olmuştur.
İlk olarak Oğuz Kağan Efsanesi, ardından Taş Yazıtlar (Tonyukuk, Bilge Kağan, Kültigin) ile hayat bulan Kurucu Düşünürlerimizi ıssızlıktan kurtararak, zaman içerisinde kaybettiğimiz zeminimizi sağlamlaştırmalı, karamsarlaşmış zihinlerimizi açık ve işler hale getirmeliyiz.
İlk olarak Başbakan Bilge Tonyukuk ardından Kağan (Bilge) tarafından 8. yüzyılda taşa kazınan yazıt-yasalar nihayet kurgusal bir Vezir tasarlanarak bu kez de 11. yüzyılda yazma olarak (Kutadgu Bilig) kayda geçirilmiştir. 20. yüzyılda ise Mustafa Kemal Atatürk aynı tarihsel çizgiyi izleyerek bizzat yaptığı tarihi de NUTUK ile kayda almış, gelecek kuşaklara emanet etmiştir.
3 kıtada 16 devlet kuran Türkler konu ile ilgili olarak Yazıtlar devrinden başlamak ve Yazmalar ( Siyasetname ) ile devam eden geniş bir literatür oluşturmalarına rağmen Devlet Felsefesi disiplini kapsamında, sözkonusu Yazıtlar ve Yazmalar maalesef incelenmemiş, Türk Kanon’u henüz ortaya konulamamıştır. Referanslar Serimiz ile kurucu eserlerimiz toplum ve devlet felsefemizin ortaya konularak, kendimiz olma hedefimize katkıda bulunulmaya çalışılacaktır. Kanonik kaynakların öncülüğünde ulaşacağımız nokta Kendimiz olacaktır.
Türklerin tarihlerinde kâlemi ve kılıçı birlikte taşıyan iki büyük devlet adamımız sözkonusu olmuştur. Türk Kağanlığı’nın kurucu Başbakanı Bilge Tonyukuk ve Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu Kemal Atatürk. Türk Evi Yayınları kurucu liderlerimizi seri kitaplarla değerlendirmeyi ve Türk Kanonu’nu kitaplaştırmayı kendisine hedef almıştır.
Klişeleri aşan Kurucu Referanslar, Cumhuriyetin 100.yılına yaklaştığımız 2020 yılında dahi zihnimizde kök salamamıştır. Bu kısırlığı aşma yönünde İnsan Değeri, Yenilikçilik, Savaş Sanatı, Küresel Liderlik temalarından başlamak üzere Atatürk Referansları serimizi başlatıyoruz. Ardından Bilge Tonyukuk serimizi başlatacağız ki 2020 yılı Tonyukuk Yazıtı’nın dikilişinin 1300. yılına denk gelmektedir. Tarihte Türk adı ile anılan her iki devletin arasında 1200 yılı aşkın bir zaman aralığı sözkonusudur. Aradaki yıllarda kurulan/yıkılan Hanedan devletlerinin aksine hem kâleme hem kılıça efendi kurucu liderlerin devletleri ise Halk ile bütünleşen yapılardır. Çünkü Türklerde Hakan ile Halk ayrılmaz ikilidir. Tonyukuk’un 62 satırlık Yazıt’ı ile günümüzü ve geleceğimizi aydınlatan deha, Atatürk’ün NUTUK ve Gençliğe Hitabesi’nin satırlarında, satır aralarında da kendini göstermektedir.