Ana SayfaBilgelikBilge’lerTürk Düşünürleri: Güney Asya

Türk Düşünürleri: Güney Asya

  1. EBU HANİFE 699-767MezopotamyaKüfeIRAKİslamiyetEğer bilmediklerim ayağımın altında olsaydı, başım göğün en yüksek katına değerdi.bize yön verenler, alatlıdedesi özbekistan’danhttps://tr.wikiquote.org/wiki/Ebu_HanifeTirmiz’den Ebu Hanife soyu Irak’a gitti.
  2. MUSA EL HAREZMİilk780-850MaveraünnehirHive, ÖzbekistanÖzbekistanMatematik, AstronomiMusa El Harezmi “Bilgelik Evinin Sultanı”bize yön verenler, alatlıhttp://www.ihsanfazlioglu.net/yayinlar/makaleler/1.php?id=94
  3. EL BİRUNİilk973-1048MaveraünnehirKas, Harezm, İranİranGökbilim, Matematik, Doğa Bilimleri, Coğrafya Ve TarihEl Biruni “Evrensel Bir Deha”bize yön verenler, alatlıhttp://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/772/9830.pdfBiruni 30 yıl boyınca Gazne’den Hind’e sürekli gitti. Hind kitabını yazdı.
  4. HÜCVİRİö.1072GazneAfganistanHind tasavvufunun temellerini attı.
  5. MEVLANA 1207-1273 Horasan Belh, Afganistan Afganistan Mutasavvıf Biz yaradanı görmeden sevmedik mi? Klasik Doğu edebiyatının en önemli, en güzel edebî ve tasavvufî eserlerinden birisi olan Mesnevî, defter adı verilen 6 ciltten oluşmaktadır. Doğduğu Belh şehrinden göçerek Anadolu’nun merkez şehirlerinden Konya’da ikâmet eden ve buradan tüm insanlığa hakikati seslendiren Mevlânâ’nın ömrünün son on beş yılında söylediği ve Hüsameddin Çelebi tarafından yazıya aktarılan eserdir. Söylenip yazıldığı 13. yüzyıldan itibaren değerinden hiçbir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşmış nadir eserlerden birisi olan Mesnevî, bugün de dünyanın her yerinde geniş kitleler üzerindeki etkisini sürdürmeye, çeşitli dillerde  okunmaya devam etmektedir. Çevrildiği dillerin sayısı ve ona yapılan şerhler etki sahasını ve şöhretinin seviyesini göstermektedir. Günümüzde bile yaradılış gâyesinin sırrını taşıyan her gönülde yankı uyandıran, düşünebilme kâbiliyetine sahip akılları tefekkür zirvelerinde dolaştıran Mesnevî; Mevlânâ’nın vefatından 100 yıl sonra istinsah edilmiş ve en eski yazmalardan biri olan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Halet Efendi, 171 numarada kayıtlı nüshanın tıpkıbasımı ile birlikte bu alanda uzman Prof. Dr. Derya Örs – Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç tarafından çevrilerek yayıma hazırlanmıştır.  Belh’den Mevlana Konya’ya gitti.
  6. ALİ ŞİR NEVAİ1441-1501MaveraünnehirHerat, AfganistanAfganistanEdebiyatAli Şir Nevai “Bir Dile Adını Veren Şair”
leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler