- Horasan Türklerinden Ebu Hanefi’nin sistemleştirdiği Kuzey İslam’ı yani Hanefilik İslamiyet’in %56 sını teşkil etmektedir. Akıl ve İman birbirinin destekçisidir. Tasavvufi inanışlar, mezhep ayırımını ortadan kaldırmış, Bektaşilik, Osmanlı’nın Avrupa’da yayılmasının altyapısını teşkil etmiştir.
- Hanefi mezhebi dört Sünni mezhebin nüfus açısından en genişidir.
- İslam Dininin Ehli Sünnet Mezhebinin Hanefi Kolundan Olan Türk Boy ve Toplulukları: Kazak, Kırgız, Tatar, Uygur ve Yörük gibi Türk boy ve toplulukları İslam dininin Hanefi koluna mensupturlar
- Müslümanların yarısı Hint dünyası ülkelerinde yaşıyor.
- “Müslümanların %19’u Arapça, %21’i Türkçe konuşmaktadır, en büyük grup Urduca konuşanlardır.” (Ömer Tuğrul İnançer)
- Hanefilik (Pakistan, Hindistan, Bangladeş)
- Hanefilik Ekseni: 700’lü yıllarda İslamiyet’in erken çağlarında Horasanlı Bilge İmam-ı Azam Ebu Hanife, İslamiyet’in sistemleştirilmesinde sabırlı ve gerçekçi, imanı akıl ile meczeden adımlar atarak, İslamiyet’in en geniş mezhebinin ilerde Balkanlar’dan Hindistan’a, Bangladeş’e; Tataristan’dan Mısır’a uzanacak bir iman-gönül birlikteliği yaratılmıştır.
- Hindistan, Türkiye ve Türkistan haricindeki coğrafyalardandır. Hindistan’da Türk Babür İmparatorluğu İslamiyet’i alt kıtada zengin bir medeniyet seviyesine yükseltmiş, Yamuna Nehri kenarındaki Agra kentini Tac Mahal ile şenlendirmiştir. Osmanlılar döneminde ise İstanbul’da Hint Tekkeleri varlıklarını sürdürmüşlerdir.
Kuzey İslam’ı (Hanefilik) çizgisi
- Türkiye,
- Balkanlar,
- Türkistan (Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan),
- Mısır (bazı bölgeler),
- Ortadoğu’nun kuzeyi (Suriye, Irak, Ürdün),
- Hindistan alt kıtası (Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’da),
- Çin’in Sincan Uygur eyaletinde,
Kafkaslar’da yaygınlaşmış, ortaya büyük bir harita çıkmıştır. Mâtürîdîlik (844-944) ile inanç yönü derinleşmiştir.
Harita: İslam Mezhepleri Haritası ve Hanefi Kuşağı