1970’li yılların ortalarında başlayan üniversite öğrenimim esnasında Milliyet gazetesinde Pazar günleri yayınlanan ve sürekli takip ettiğim Düşünenlerin Forumu sayfalarının yarattığı olumlu katkılar neticesinde 1982 yılında Beyazıt Devlet Kütüphanesi gazete koleksiyonlarını tarayarak bibliyografyasını hazırlamıştım; yayınlamak bugünlere nasipmiş.
Forumların düşünürler kadrosundan Prof Ümit Doğanay İİTİA Şişli Siyasal Bilimler Yüksek Okulunda Türk Devrim Tarihi derslerinden hocam idi, siyasi cinayete kurban gitti, Doç. Dr.Server Tanilli kurşunlanıp, sakat bırakıldı. Prof. Melih Tümer fikirlerinden ötürü tutuklandı. Düşünce ve düşünürlerin acılarla dolu kaderi idi bu yaşananlar.
Hayatta en hakiki güç olan “Düşünce Gücü”nü hareketlendirerek gelişme yolunun açılması konusunda ülkemizin ender gazeteci düşünürlerinden Ali Gevgilili’nin 9 Şubat 1969 tarihinde ilk kez Milliyet gazetesinde yayınlanmaya başlanan Düşünenlerin Forumu 11 yıl içerisinde 453 hafta boyunca yayınlanarak 630 düşünürün düşüncelerini seslendirmiştir. Her hafta Pazar günleri gazete sayfalarında yerini alan forumlar “Düşünce Gücü”nün sergilenmesi ve pekiştirilmesi anlamında yegane bir işlevi yerine getirmiş ve Mayıs 1980 tarihinde sonlandırılması da derin anlamlar içermiştir.
Çin’de 1966 yılında başlatılan “Kültür Devrimi”, Avrupa’ya 1968 gençlik hareketleri olarak yansımış ve ülkemizde de özgür düşünce rüzgarları esmeye başlamıştır. Sözkonusu konjonktürde başlatılan Düşünenlerin Forumu; 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 Askeri Darbe dönemleri arasındaki bir parantez işlevi görmüştür. Özgür Düşünceye ancak 11 yıl tahammül edilebilmiştir. Tahammül edebilenler ise tek dişi kalmış Medeniyet Canavarı’nın Atlantik merkezleridir. Atlantik Dünyası’nın ABD ve İngiltere kollarının sözde demokrasi ve fikir hürriyeti ideali yalanları, bizzat kotardıkları askeri darbeler ile yüzlerine vurmuştur. Darbeler sistematiği ve mekaniği ile Sistem fikir değil ideoloji üretmiştir. Fikir üretenler cezalandırılmış her on yılda bir darbe şiar edinilmiştir. Düşünenlerin Düşünceleri ve Düşünenlerin Forumu sayfalarını 11 yıl boyunca yöneten Ali Gevgilili ise Mayıs 1980’de gazetecilik yaşantısına nokta koymuştur.
Birinci Bölüm’de; Düşünenlerin Forumu Bibliyografyası hazırlanarak konularına göre sınıflanmış, endeksi ve istatistik verileri oluşturulmuştur.
Çalışmamız esnasında;
- Forumlar kronolojik olarak listelenmiştir.
- Forumlar konularına göre sınıflanmıştır.
- Forumlara katılan düşünürlerin katıldıkları forumlarla ilişkilendirildikleri indeks oluşturulmuştur.
İkinci Bölümde; Düşünenlerin Forumu’nun yaratıcısı Ali Gevgilili düşünce odaklı olarak değerlendirilmiştir.
Dileğimiz;
- Düşünenlerin Forumu’nun gazete arşivlerindeki kısıtlı erişiminin sonlandırılarak bir an evvel her bir cilt, bir yılı kapsayacak biçimde planlanarak yayınlanmasıdır.
- Düşünür Ali Gevgilili Beyefendi’nin ülkemiz basınında başlattığı “Düşünenlerin Forumu ve Düşünceleri” ekolünün yeniden canlandırılması da hayatta en hakiki güç olan Düşünce Gücü’nü hareketlendirerek gelişme yolunun açılmasıdır.