Ana SayfaLiderlikLider’lerAtatürk ve İnsanlık

Atatürk ve İnsanlık

​İnsanı ve özelliklerini keşfederek Türkiye’de Türk insanını özgürleştiren Atatürk, bu sefer Türklerin kökeni arayışlarına girmiş ve ​Türkistan (Orta Asya) daki genetik çeşitliliği kitaplardan tespit edince de Türk insanından İNSANLIK kavramına ulaşmıştır. .

​Atatürk, insanlık kavramını 1919-1922 Kurtuluş Savaşı döneminde ve 1927 Nutuk’unda sıklıkla kullanmıştır. ​Seyfettin Turhan tarafından derlenen Atatürk’te Konular Ansiklopedisi’nde 81 kez insanlık kavramı kullanılmıştır. Kastedilen ise Batı’nın insanlık dışılığıdır.

İnsanlık kavramının kullanımında 2. Dönem ise 1930-1938 arası yılları arasını kapsamaktadır ve buradaki kullanım kavramın olumlu anlamı iledir.

​İnsanlık kavramının, Savaşta ve Barışta farklı anlamlarda kullanımı dikkat çekicidir.

​Türk tarihini bizzat araştıran Atatürk, bu araştırmaların neticesinde Türklerin köklerinin yer aldığı Orta Asya’ya uzanmış ve İnsanlığın Ortak Atası Orta Asya tezini geliştirmiştir.

​Bu kökler ise sadece Türklerin değil aynı zamanda tüm insanlığın da köklerini teşkil etmekteydi.

​Enteresan bir biçimde Türkleri araştıran Atatürk, bu sonuçlardan da insanların kardeşliği ve İnsanlık tezini geliştirme noktasına gelmişti.

​Türk Tarihi araştırmalarının geldiği nokta ise İnsanlık Tarihi araştırmaları olmuştu.

leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler