Gelibolu ilçe –
Gelibolu –
Çanakkale
■ MÖ 6. yy’da Yunan kolonisi olarak kurulduğu rivayet edilir. Adı bazen Kallioúpolis olarak yazıldığı için, adın ilk yarısını oluşturan Kalli- unsurunun Yunan-öncesi bir yer adı olduğu düşünülebilir.
SN
■ Âşıkpaşazâde: ”Karasi iline göçer Arap evleri gelmişti. Onları sürdüler. Rumeli’ye geçirdiler. Bir nice zaman Gelibolu bölgesinde oturdular.”
Manav
Yağmurca köy –
Uzunköprü (
Çöpköy bucağı) –
Edirne
1901h 1909h ?-
■ Loveč, Bilič, Orjahovo (Rahova) ve Trno köyleri ile Pleven yakınlarındaki Gornik köyünden gelen göçmenlerce kurulmuştur toplamda 340 hâne oldukları bildirilmiştir (2020)
Manav
Beydağ ilçe –
Beydağ (
Beydağı bucağı) –
İzmir
■ Eski adı Yunanca Palaiopolis, Türkçede Balyambolu/Balyanbolu’ya dönüşmüştür, Beydağ yeni verilmiş isim.
Nezih Aytaçlar
■ © 15.08.1804 Aydın sancağı dahilinde Balyanbolu nahiyesinin Tasahorya ve tevabii karyesi Ankara mirlivasına has olarak Ankara beytülmal mukataasına merbut olduğundan…
deyar heyran
Aydınpınar mah –
Mudanya –
Bursa
■ Mübadele öncesinde Rumlar dışında yalnızca üç hane Tatar vardı. Mübadeleden sonra Giritli Müslüman Rumlar; Selânik, Serez ve Yanya’lı Türkler ile İşkodra’lı Arnavutlar da yerleşmiştir. Günümüzde nispi çoğunluğu Giritliler oluşturmaktadır.
metonio
Bolu il –
Bolu_m –
Bolu
Y17 Y535 ?Bithynion | Klaudiópolis [ Yun “Claudius kenti” ]
■ Strabon’un Bithynia Honorias ülkesinin başkenti olarak andığı Bithynion kentine Klaudiopolis adı imp. Claudius (MS 41-54) onuruna verilmiş olmalıdır; ancak bu isim 7. yy’dan önceki kayıtlarda görülmez. Belki başka yerdeki Klaudiopolis idari birim unvanı erken Bizans çağında buraya aktarılmıştır.
SN
■ 1570 Tarihli tahrir defterine göre 134 Hane Rum yaşıyordu. Daha sonraki sayımlarda Rum cemaati yoktur. 19. Yy’nin ikinci yarısında kente Safranbolu ve Kastamonu’dan gelen 20 aile yerleşti.
Utku Oziz
Safranbolu ilçe –
Safranbolu –
Karabük
■ `Eskiden safran yetiştirildiği için` bu adı aldığına ilişkin yaygın mitolojik görüşü Evliya Çelebi (17. yy) nakleder. Bir olasılıkla Gerede bölgesinin idari adı olan Flaviópolis’in (`Flavius kenti` veya `sarıkent`) Arapça çevirisi olmalıdır.
SN
■ Gümüş mahallesinin çoğunluğu Şêxbizin Kürdüdür.
metonio
■ Mübadele sonucu, Safranbolulu Ortodoks halkın Yunanistan’da Makedonya’nın Pella ilinde Skydra kasabasına yerleştirilmiştir.
Manav
Değirmenlik mah Yalnızcabağ –
Mut –
Mersin
E1199 ?: Balabol Պալապօլ [ Yun palaiópolis “eskikent” ]
■ Köyün sırtındaki dağ halen Adras Dağı olarak anılır. Antik Adrassos kasabası sonraki devirde Rumca `Eskikent` anlamında Palaiopolis olarak adlandırılmış olmalıdır. Halk arasında yaygın olan ‘Balapoğlu’ etimolojisi ibret vericidir.
SN
■ Karamanoğulları Devletinin kurucusu Nurettin Sofu Türkmani Beyin türbesi Yalnızbağ köyü Değirmenlik yaylası mevkinde bulunuyor. Yöre halkı Avşar Türkmenlerindendir.
Mustafa
İnebolu ilçe –
İnebolu –
Kastamonu
Y17 Y130 ?Abonouteixos [ Yun “Abonos hisarı” ]
■ 1. yy başında Abónos (Abana) kentine ait bir hisar iken imp. Lucius Verus (161-169) devrinde İonopolis adıyla kendi sikkelerini basan şehir statüsü kazandı. İnebolu adı İonopolis’ten uyarlanmıştır.
SN
Aktepe köy –
Tokat_m (
Çamlıbel bucağı) –
Tokat
Y610 Y640 ?Berissa? [ AnaD ]
■ 7. yy’dan itibaren piskoposluk (`kaza`) olarak anılan Berissa/Versiaa kenti olmalıdır. 1912’de 300 dolayında Ermeni nüfusu ve Surp Krikor Lusavoriç kilisesi vardı.
SN
Güzelyalı mah –
Ünye –
Ordu
1928 ?: Midrebolu [ Yun Mithrápolis “Mithra (veya Mithridates) kenti” ]
■ 20. yy başında
Gürcü yerleşimi.
■ MÖ 2./1. yy’larda Pontus kralı olan Mithridates’lerden biri onuruna adlandırılmış olması muhakkak görünüyor. Mithridatês `(tanrı) Mithra verdi` anlamındadır.
SN
Tirebolu ilçe –
Tirebolu –
Giresun
Y75 Y130 ?Trípolis [ Yun “üçkent” ]
■ Roma İmp. devrinde idari birim adı olan Tripolis (`üçhisar`), Andoz (bugünkü Espiye yakınında), Bedrama (Örenkaya) ve Ayana (bugünkü Tirebolu) hisarlarını içermekteydi. Bugünkü ilçe merkezinin bulunduğu Ayana mevkii Strabon’un (1. yy) söz ettiği İsxopolis kenti olmalıdır. Ayana Kalesi kasaba merkezinde halen `Saint Jean` adıyla Fransızca tabelalandırılmış olan kaledir.
SN
Çeşmeönü mah Beşikdüzü –
Beşikdüzü –
Trabzon
1681 1914h ?Yavabolu | Görele
■ 20. yy başında
Çepni yerleşimi. Şimdi
Çepni yerleşimi
■ Beşikdüzü bölgesinin fetih öncesi dönemdeki merkezi olan kale, Augustus’un eşi olan imparatoriçe Livia onuruna adlandırılmış olabilir. Köyün Türkçe adı Yobol şeklinde telaffuz edilir. Bir dönem Görele (şimdiki Eynesil) kazası merkezi idi.
SN
Kaynak: www.nisanyanmap.com