Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the td-cloud-library domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /var/www/vhosts/agaoglulevent.com/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
Tefekkür Medeniyeti 14: Müteşebbis ve Mütefekkir. İhracatta İnovasyon 2 - Levent AĞAOĞLU
Ana SayfaYazılarDış DünyaTefekkür Medeniyeti 14: Müteşebbis ve Mütefekkir. İhracatta İnovasyon 2

Tefekkür Medeniyeti 14: Müteşebbis ve Mütefekkir. İhracatta İnovasyon 2

Özet: 10 Sonuç

  1. İnovasyon, alışılmış düşünce kalıplarının yıkılmasıdır
  2. İhracat, en büyük öğretmen olan (çok gezen, çok bilir) dışdünya ile ilgilendiği için; inovasyonu da tetiklemektedir.
  3. İhracat inovasyonun; inovasyon da ihracatın teşvikidir.
  4. Çin; dünyanın 2. en büyük ithalatçısıdır.
  5. ARGE yoğun ürünlerde, Çin ürünleri ile karşılaştırıldığında, bir zamanlar %25 daha pahalı fiyatlanabilen Alman ürünleri, halihazırda sadece %5 daha pahalı fiyatlanabilmektedir; önümüzdeki 10 yıllık süreçte ise ARGE yoğun ürünlerde,  Alman ve Çin ürünleri arasında fiyat farkı ortadan kalkacaktır. HIZ’lı olan kazançlı çıkmaktadır.
  6. En büyük 10 ithalatçı ülkenin; 5 tanesi Asya-Pasifik bölgesindendir.
  7. İnovasyon ligindeki ilk 10 ülkenin; 5 tanesi de yine Asya-Pasifik bölgesindedir.
  8. 2013 yılı İnovasyon sıralamasında; ABD, Japonya, Malezya, Endonezya daha da üst sıralara çıkarken; Türkiye 6 basamak daha aşağı düşerek 56. sıraya inmiştir.
  9. Dünya ithalatının %43’ünü gerçekleştiren 8 trilyon dolarlık Asya-Pasifik ithalat pazarlarında; Rusya hariç, Türkiye ihracatı, son derece düşük değerlerdedir.
  10. İhracatta da, İnovasyonda da Hedef; Yeni Akdeniz (Asya-Pasifik) pazarlarıdır.
Yeni Akdeniz ve Çin pazarlarında yerimizi almalıyız. Çin’in tarihi ve kültürel yapısı, Türk iş adamlarının ilişki kurması açısından bir dezavantaj değil avantaj teşkil etmektedir.  Yeni Akdeniz (Asya-Pasifik) bölgesinin dünya ticaret hareketindeki payı sürekli artmaktadır. Akdeniz’in tarih boyunca devam eden ticari misyonu bugün Uzakdoğu’ya taşınmıştır.
İpek Yolu Pazarları: Hazar denizinden Pasifik okyanusuna uzanan bu hat da; Asya pazarının belkemiğidir. Bu hat üzerinde özellikle YHT hatlarının ve 3.İstanbul havalimanının tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye bu pazarlarla daha da yakınlaşacaktır.
İpek yolu; İstanbul-Aşkabat-Astana-Pekin-Şangay şehirlerini birbirine bağlayacaktır.
Önümüzdeki on yıllık sürecin sonunda Asya’nın GSMH büyüklüğü, Batı’nın önüne geçecektir.
Son beş yılda Asya’nın ithalatının global payı %31 den %38 e çıkarken, ihracattaki payı %36 dan % 38 e çıktı.
Asya üretimde de, tüketimde de ön plana çıkıyor.
Asya artık; PAZARDIR. İthalatı, ihracatından daha çok artmaktadır. Pazarlarımız, Doğu’dadır artık.
leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler