Türkler, Çinliler ve Hintliler’den sonra dünyada ülkesinden en çok göç veren millettir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Türkler ile dünyada yaşayan Türklerin oranı ise yaklaşık olarak yüzde 10.
Bu orana ise dünyada Çin ve Hindistan bile ulaşamıyor. Profesör Faruk Şen’in son yayımlanan kitabında anlattığına göre dünya üzerine yaşayan her 10 Türk’ten 1’i Türkiye’nin dışında yaşıyor.
Dünya’da resmi olarak 132 ülkede Türklerin yaşadığı ve 6 milyon 800 bin Türk kökenli insanın kendi ülkesi sınırları dışında hayat sürdüğü belirtiliyor. Dünyada en fazla kendi ülkesinin sınırları dışında göçmen yaşatan ülkenin, 1,3 milyarlık nüfusu ile Çin olduğu ve Çin’in yurt dışında 55 milyon insan yaşattığı, Çin’i Hindistan’ın takip ettiği vurgulanıyor. Dünya‘da kendi ülkesi dışında yaşayanların başında Çinliler birinci sırada, Hintliler ikinci sırada, Türk’ler ise üçüncü sırada yer alıyor. Kaynak: Faruk Şen. Dünyada Türk Olgusu. Pozitif Yayın. 11/2015
Dünyada Türk olgusu, Türkiye’de yeteri kadar ilgi görmemiştir. Türk dünyasına yönelik yapılan çalışmalar, akraba topluluklarına gösterilen ilgiler, 1961 yılından itibaren Türklerin yurt dışına çıkışı ile birlikte ciddi bir olgu haline gelmesi, maalesef göz ardı edilmiştir.
Türkiye ilk defa 2015 seçimlerinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına seçme hakkı verirken, seçilme hakkını tekrar gündeme almamıştır. Böylece seçme ve seçilme hakkının yarısı uygulanırken diğer yarısı uygulanmaya konulmamıştır. Dünyada en fazla kendi ülkesi sınırları dışında göçmen yaşatan 1,3 milyarlık nüfusu ile Çin’dir. Çin yurt dışında 55 milyon insan yaşatmakta ve bu da Çin nüfusunun % 0,3’lük kısmına denk gelmektedir.
Çin’i takiben Hindistan gelmektedir. 1,1 milyar nüfusa sahip olan Hindistan’ın 35 milyonluk kısmı yurt dışında yaşamaktadır ve bu oran ülke nüfusunun % 0,3 ‘ünü oluşturmaktadır. Hindistan’ın ardında üçüncü ülkeyi Türkiye oluşturmaktadır. 78 milyonluk Türkiye’nin 6 milyon 800 binlik bir nüfusu da kendi ülke sınırları dışında yaşamakta, bu oranda kendi nüfusumuzun % 9’una denk gelmektedir. Bu oran Çin ve Hindistan ile karşılaştırıldığında neredeyse otuz misline denk gelmektedir.
Birleşmiş Milletler’in 1990 yılına ait istatistiklerine göre Türkçe, 165 milyon dolayında kişi tarafından anadil olarak konuşulmaktaydı. Böylelikle dilimiz Çince, Hintçe, İngilizce ve İspanyolcanın arkasından en büyük (yaygın) dil karakterine sahiptir. Nüfus artışının ortalama % 1,5 olduğu varsayılırsa bu sayının artık 180 milyona yaklaşması gerekir. Çincenin, Çin ve Tayvan dışında Güneydoğu Asya ülkelerindeki Çin azınlık tarafından konuşulduğu, Hintçenin yalnızca Hint Yarımadası’nda yayıldığı düşünülürse, Türkçe, İspanyolca ve İngilizce gibi dünyada geniş coğrafyaya yayılmış diller arasında yer alır. Bunlardan İngilizce, Büyük Britanya dışında, Kuzey Amerika kıtasında, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde (İngiliz kökenliler tarafından) ve Avustralya’da anadil olarak konuşulmaktadır.
İspanyolca, İspanya dışında Orta (ABD’nin güneyi dâhil) ve Güney Amerika’da(Brezilya dışında) yayılmıştır. Türkçenin ise Rusya Federasyonu’nun Pasifik kıyılarından başlayıp, Orta Asya, Kafkasya, Anadolu ve Trakya’yı aşıp Orta ve Batı Avrupa’daki Türklerle, ayrıca az sayıda da olsa Kuzey Amerika’ya göç etmiş Türkler tarafından anadil olarak konuşulmakta olduğunu, böylelikle Afrika kıtası ve Güney Asya dışında (değişik yoğunluklarda) tüm Kuzey Yarımküre’ye yayıldığını görüyoruz. Kaynak: Türkçenin Lehçeleri ve Yayıldıkları Coğrafya.