Türkçe Konuşulan Ülkeler (43)
- Afganistan
- Almanya
- Amerika Birleşik Devletleri
- Avustralya
- Avusturya
- Azerbaycan
- Belçika
- Bengladeş
- Bosna Hersek
- Birleşik Krallık
- Bulgaristan
- Burma
- Çin
- Danimarka
- Fransa
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
- Hindistan
- Hollanda
- Irak
- İran
- İsveç
- İsviçre
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Kosova
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Lübnan
- Macaristan
- Makedonya
- Moğolistan
- Moldova
- Özbekistan
- Pakistan
- Polonya
- Romanya
- Rusya Federasyonu
- Sırbistan
- Suriye
- Tacikistan
- Türkiye
- Türkmenistan
- Ukrayna
- Yunanistan
VI. yüzyılın ikinci yarısından sonra kuzeye, güneye ve önemli ölçüde de batı yönüne göçe başlayan Türk kavimlerinin göçleri sırasında sahip olunan özgün kültür, etkilenişim içinde bulunan diğer kültürlerle zenginleşmiş, ancak anadil olarak konuşulan Türkçe korunmuş ve böylelikle dil çok geniş kıta parçalarına yayılmıştır.
Birleşmiş Milletler’in 1990 yılına ait istatistiklerine göre Türkçe, 165 milyon dolayında kişi tarafından anadil olarak konuşulmaktaydı. Böylelikle dilimiz Çince, Hintçe, İngilizce ve İspanyolcanın arkasından en büyük (yaygın) dil karakterine sahiptir. Nüfus artışının ortalama % 1,5 olduğu varsayılırsa bu sayının artık 180 milyona yaklaşması gerekir. Çincenin, Çin ve Tayvan dışında Güneydoğu Asya ülkelerindeki Çin azınlık tarafından konuşulduğu, Hintçenin yalnızca Hint Yarımadası’nda yayıldığı düşünülürse, Türkçe, İspanyolca ve İngilizce gibi dünyada geniş coğrafyaya yayılmış diller arasında yer alır. Bunlardan ingilizce, Büyük Britanya dışında, Kuzey Amerika kıtasında, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde (ingiliz kökenliler tarafından) ve Avustralya’da anadil olarak konuşulmaktadır.
İspanyolca, İspanya dışında Orta (ABD’nin güneyi dâhil) ve Güney Amerika’da(Brezilya dışında) yayılmıştır. Türkçenin ise Rusya Federasyonu’nun Pasifik kıyılarından başlayıp, Orta Asya, Kafkasya, Anadolu ve Trakya’yı aşıp Orta ve Batı Avrupa’daki Türklerle, ayrıca az sayıda da olsa Kuzey Amerika’ya göç etmiş Türkler tarafından anadil olarak konuşulmakta olduğunu, böylelikle Afrika kıtası ve Güney Asya dışında (değişik yoğunluklarda) tüm Kuzey Yarımküre’ye yayıldığını görüyoruz. Kaynak: Türkçenin Lehçeleri ve Yayıldıkları Coğrafya.